zaterdag 5 juli 2008

Paul Wouters

Paul Wouters, bijzonder hoogleraar Kennisdynamica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en programmaleider Virtual Knowledge Studio (KNAW-instituut), ziet een nieuwe manier ontstaan om wetenschap te bedrijven. Niet alleen in de media-sector, ook in de wetenschap - de kern van het denken - zorgt Collaboration Economics voor een fundamental change. Paul heeft een disruptive view over de toekomst van de wetenschap, die vooral draait om nieuwe ICT-toepassingen.

Naast (1) het massieve computationele geweld dat bijvoorbeeld nodig is om ons genetisch materiaal in kaart te brengen en (2) collaboratories; het efficiƫnter samenwerken via internet, kan ICT ook andere rollen spelen. Onderzoekers zouden bijvoorbeeld veel meer kunnen doen met simulaties, facebook-achtige dingen en wiki's. We kunnen andere stadia van het onderzoek laten zien, het werk in uitvoering, de ruwe data en de laatste, zeer recente, observaties. Zodat ook anderen daar direct hun eigen analyses en interpretaties aan kunnen koppelen.

Denk ook aan wetenschappers die weblogs bijhouden tijdens het onderzoek, waarbij ze hun observaties al prijsgeven. Antropologen kunnen zo hun ervaringen in het veld al in een vroeg stadium delen met de wereld. Dat betekent wel dat de interactie met de mensen die je bestudeert (bijvoorbeeld Games) intensiever wordt, want de onderzoeksobjecten, de gamers, kunnen zo'n blog lezen en blijven zo dicht bij de antropoloog. Dat leidt tot veranderingen in de methodologie en de ethiek, want in feite wordt het blog onderdeel van het veldwerk. De onderzoeker wordt veel zichtbaarder.

Blogs vormen het begin van het onderzoeks-traject. Wetenschappers kunnen daarna nog steeds boeken en artikelen schrijven, maar die vormen het eindpunt. Simulaties, nog steeds niet geaccepteerd als wetenschappelijk materiaal, gaan steeds belangrijker worden.


Op vrijdag 27 juni hield hij zijn oratie: Dolend dromen van een wereldbrein. Tegelijkertijd lanceerde hij http://www.researchdreams.nl/; een platform voor wetenschappelijke toekomstdromen. Doel is om dit platform te laten uitmonden in een actieve communitie van wetenschappers die over de lange en middellange termijn van hun vak willen nadenken. Na registratie kan iedereen verhalen op de site zetten, want wetenschap is een verhaal. Vervolgens worden die verhalen op trefwoord geordend.

Al eerder begon Paul de Virtual Knowledge studio, waarin nieuwe vormen van onderzoek worden geprobeerd in constellaties met sociologen, fysici, politicologen, bijbelwetenschappers.

Geen opmerkingen:

About the author

Manager Marketing Intelligence Sales, Sanoma Media Netherlands david.deboer@sanomamedia.nl www.twitter.com/daviddeboer