zondag 6 juli 2008

Dave Blank

Nano-technologie houdt zich bezig met processen waarbij op atoom- en moleculair niveau producten worden gemaakt. Aan de Universiteit van Twente staat Dave Blank aan het hoofd van het instituut voor Nano-technologie.

In speciale stofvrije ruimtes bouwen ze hier - molecuul voor molecuul - producten voor de toekomst, waarbij structuren van minder dan 100 nanometer (100 miljoenste millimeter) worden ontworpen, geproduceerd of toegepast. Op die microscopische schaal hebben materialen heel andere eigenschappen dan ze op grondstoffelijk niveau vertonen; daar doen oppervlak en vorm er meer toe.

Nanotechnologie is een revolutie omdat we voor het eerst kunnen bouwen met individuele bouwstenen van de materie. Dit sluit aan bij de manier waarop levende materie is opgebouwd. Via een code opgeslagen in DNA worden immers eiwitten gesynthetiseerd waaruit een complex levend organisme wordt opgebouwd en instandgehouden. Daarnaast is via de nanotechnologie een revolutie mogelijk omdat allerlei fysische eigenschappen van materie bij verkleining benenden de 100 nanometer veranderen.

Toepassingen:
* Er is titaniumdioxide op de markt die als film op glas een fotokatalytische werking heeft op vuil en daarmee ramen zelfreinigend maakt.
* Carbon nanotubes: draden die vele malen dunner zijn dan een mensenhaar en honderd maal sterker dan staal. Met nano-technologie wordt de moeder van alle machines gecreeerd.
* de Nano-tandpasta
* de Nano-sok
* Nano-leds in woonkamer: met nano-draadjes ontwikkelde lamp die het warme licht van de gloeilamp evenaart. De nano-ledlamp bestaat uit een bundel van miljoenen nanodraadjes met een diameter kleiner dan 200 nanometer. De nano-ledlampen zullen in 2011 commercieel verkrijgbaar zijn.
* Methode om waterstof op te slaan in nano-deeltjes
* Ford gaat bij bouw van personenauto's nanotechnologie gebruiken om tot 350 kilo lichtere auto's te bouwen.
* Nanospray die het wrijvingsverlies in de cilimber terugbrengt, waardoor de motoronderdelen minder snel slijten.
* Snel, schoon en goedkoop reinigen is mogelijk met behulp van nanodeeltjes.
* Nano-technologie heeft geleid tot nieuwe generatie petfles die al na twee maanden afgebroken is.

Geen opmerkingen:

About the author

Manager Marketing Intelligence Sales, Sanoma Media Netherlands david.deboer@sanomamedia.nl www.twitter.com/daviddeboer