vrijdag 25 juli 2008

Sanoma's 360 graden Partnership

Bijgaand de presentatie die ik vandaag heb gehouden om Sanoma's 360 graden Partnerships toe te lichten.

vrijdag 11 juli 2008

Howard Rheingold

Howard Rheingold gaat lessen geven via de video-widget Sproutbuilder.

Juan Enriquez: Genomics

Juan Enriquez is an authority on the economic and political impact of science. He is the founding director of the Harvard Business School Life Sciences Project. He also is CEO of Biotechonomy, a research and investment firm helping to fund new genomics firms. In his book 'As the future catches you' he examines the profound changes that genomics and other life sciences will cause in business, technology, politics and society.

According to Juan Enriquez, scientific discoveries demand a shift in code, and our ability to thrive depends on our mastery of that code. In this TED-speech Juan applies this notion to the field of genomics.


dinsdag 8 juli 2008

Wim de Ridder

Wim de Ridder is STT-hoogleraar Toekomstverkenning en toekomstonderzoek Universiteit Twente en heeft voor de Stichting Maatschappij en Onderneming een aantal interessante boeken gepubliceerd.

De komende honderd jaar zal evenveel technologische vooruitgang laten zien als de laatste 20.000 jaar, want technologische veranderingen zijn vaak exponentiële ontwikkelingen.

In het jaar 2020 eindigt het ICT-tijdperk waarin we nu leven, omdat dan de nieuwste generatie chips intelligenter is dan hun ontwerpers. IBM's Roadrunner kan nu al meer dan 1 biljard berekeningen per seconde uitvoeren (Snelheid van 1015 - miljoen maal miljard). Dat is voor het eerst sneller dan de mens.

In het jaar 2020 start het GNR-tijdperk en komt de technologie in een nieuwe fase. Chips zijn nu als de basiselementen van Genetica, Nanotechnologie en Robotica (GNR).

Rond het jaar 2045 vindt een onomkeerbare verandering in de geschiedenis plaats. Biologische en niet-biologische kennis gaan samen, onsterfelijke, met software samengestelde menselijke wezens doen hun intrede en ultrahoge intelligentie komt beschikbaar die zich met de snelheid van het licht door het universum verplaatst.
Ray Kurzweil spreekt van singulariteit.











Bill Joy (SUN Microsystems) wijst in Wired (2000) op het ontstaan van antibioticaresistentie waardoor veel gevaarlijke bacteriën vrij spel krijgen. Robots, genetisch gemodificeerde organismen en nanobots zullen zichzelf kunnen kopiëren en dat kan tot onbeheersbare situaties leiden. Het zijn in wezen massavernietigingswapens.

Destructieve toepassingen zijn gemakkelijker te realiseren dan constructieve en daarmee is het voor het eerst in de geschiedenis dat een biologische soort door eigen, zelf gekozen toedoen een gevaar voor zichzelf is geworden. Joy spreekt van 'knowledge enabled mass destruction'.

Futuroloog Ian Pearson sluit zich daarbij aan en acht de collectieve, autonome kracht van de computerchip zodanig groot dat het menselijk leven rond 2085 tot stilstand komt. Die toekomst schetste hij in een voordracht op de conferentie van de World Futures Society in 2004.

Het meest gelezen boek in de wereld van de futurologie was in 2003 de studie van Martin Rees, die onder de titel 'Our final century' is gepubliceerd. Zijn conclusie is dat de kans dat onze beschaving het einde van de huidige eeuw haalt, niet groter is dan 50%. Kortom, de technologie van de 21ste eeuw kan, al dan niet per ongeluk, het leven ernstig bedreigen en er een vroegtijdig einde aan maken. Deze technofoben appelleren aan een breed verspreide angst voor de toekomst.

De realiteit gebiedt echter te onderkennen dat een moratorium op technologische ontwikkeling bij afwezigheid van een dominante wereldmacht niet mogelijk is. Eerder kon nucleaire technologie niet worden verboden, al zijn er massavernietigingswapens mee gemaakt en vervolgens twee maal in Japan ingezet ten koste van meer dan tweehonderdduizend doden. In de gezondheidszorg is nucleaire technologie niet meer weg te denken.

Analoog kunnen we vaststellen dat het de technologische verworvenheden van de laatste decennia zijn die door de opkomende landen in korte tijd worden overgenomen. De Bric-landen realiseren hiermee hoge groeicijfers en creëren daarmee de voorwaarden om de levensstandaard van een fors deel van de wereldbevolking te verbeteren.

Deze existentiële problematiek lijkt onoplosbaar. De enige weg die zich aandient is inspelen op de komst van cyber sapiens 100.000 jaar na homo sapiens. De opkomende cyberspace is een wereld die vanuit zijn vertakte netwerkstructuren en de daarmee verbonden wetmatigheden een eigen intelligentie zal ontwikkelen. Op deze wijze zal de beheersing van de planeet aarde vorm en inhoud kunnen krijgen.

(Bron: FD, 24 september 2008)

zondag 6 juli 2008

Dave Blank

Nano-technologie houdt zich bezig met processen waarbij op atoom- en moleculair niveau producten worden gemaakt. Aan de Universiteit van Twente staat Dave Blank aan het hoofd van het instituut voor Nano-technologie.

In speciale stofvrije ruimtes bouwen ze hier - molecuul voor molecuul - producten voor de toekomst, waarbij structuren van minder dan 100 nanometer (100 miljoenste millimeter) worden ontworpen, geproduceerd of toegepast. Op die microscopische schaal hebben materialen heel andere eigenschappen dan ze op grondstoffelijk niveau vertonen; daar doen oppervlak en vorm er meer toe.

Nanotechnologie is een revolutie omdat we voor het eerst kunnen bouwen met individuele bouwstenen van de materie. Dit sluit aan bij de manier waarop levende materie is opgebouwd. Via een code opgeslagen in DNA worden immers eiwitten gesynthetiseerd waaruit een complex levend organisme wordt opgebouwd en instandgehouden. Daarnaast is via de nanotechnologie een revolutie mogelijk omdat allerlei fysische eigenschappen van materie bij verkleining benenden de 100 nanometer veranderen.

Toepassingen:
* Er is titaniumdioxide op de markt die als film op glas een fotokatalytische werking heeft op vuil en daarmee ramen zelfreinigend maakt.
* Carbon nanotubes: draden die vele malen dunner zijn dan een mensenhaar en honderd maal sterker dan staal. Met nano-technologie wordt de moeder van alle machines gecreeerd.
* de Nano-tandpasta
* de Nano-sok
* Nano-leds in woonkamer: met nano-draadjes ontwikkelde lamp die het warme licht van de gloeilamp evenaart. De nano-ledlamp bestaat uit een bundel van miljoenen nanodraadjes met een diameter kleiner dan 200 nanometer. De nano-ledlampen zullen in 2011 commercieel verkrijgbaar zijn.
* Methode om waterstof op te slaan in nano-deeltjes
* Ford gaat bij bouw van personenauto's nanotechnologie gebruiken om tot 350 kilo lichtere auto's te bouwen.
* Nanospray die het wrijvingsverlies in de cilimber terugbrengt, waardoor de motoronderdelen minder snel slijten.
* Snel, schoon en goedkoop reinigen is mogelijk met behulp van nanodeeltjes.
* Nano-technologie heeft geleid tot nieuwe generatie petfles die al na twee maanden afgebroken is.

zaterdag 5 juli 2008

Paul Wouters

Paul Wouters, bijzonder hoogleraar Kennisdynamica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en programmaleider Virtual Knowledge Studio (KNAW-instituut), ziet een nieuwe manier ontstaan om wetenschap te bedrijven. Niet alleen in de media-sector, ook in de wetenschap - de kern van het denken - zorgt Collaboration Economics voor een fundamental change. Paul heeft een disruptive view over de toekomst van de wetenschap, die vooral draait om nieuwe ICT-toepassingen.

Naast (1) het massieve computationele geweld dat bijvoorbeeld nodig is om ons genetisch materiaal in kaart te brengen en (2) collaboratories; het efficiënter samenwerken via internet, kan ICT ook andere rollen spelen. Onderzoekers zouden bijvoorbeeld veel meer kunnen doen met simulaties, facebook-achtige dingen en wiki's. We kunnen andere stadia van het onderzoek laten zien, het werk in uitvoering, de ruwe data en de laatste, zeer recente, observaties. Zodat ook anderen daar direct hun eigen analyses en interpretaties aan kunnen koppelen.

Denk ook aan wetenschappers die weblogs bijhouden tijdens het onderzoek, waarbij ze hun observaties al prijsgeven. Antropologen kunnen zo hun ervaringen in het veld al in een vroeg stadium delen met de wereld. Dat betekent wel dat de interactie met de mensen die je bestudeert (bijvoorbeeld Games) intensiever wordt, want de onderzoeksobjecten, de gamers, kunnen zo'n blog lezen en blijven zo dicht bij de antropoloog. Dat leidt tot veranderingen in de methodologie en de ethiek, want in feite wordt het blog onderdeel van het veldwerk. De onderzoeker wordt veel zichtbaarder.

Blogs vormen het begin van het onderzoeks-traject. Wetenschappers kunnen daarna nog steeds boeken en artikelen schrijven, maar die vormen het eindpunt. Simulaties, nog steeds niet geaccepteerd als wetenschappelijk materiaal, gaan steeds belangrijker worden.


Op vrijdag 27 juni hield hij zijn oratie: Dolend dromen van een wereldbrein. Tegelijkertijd lanceerde hij http://www.researchdreams.nl/; een platform voor wetenschappelijke toekomstdromen. Doel is om dit platform te laten uitmonden in een actieve communitie van wetenschappers die over de lange en middellange termijn van hun vak willen nadenken. Na registratie kan iedereen verhalen op de site zetten, want wetenschap is een verhaal. Vervolgens worden die verhalen op trefwoord geordend.

Al eerder begon Paul de Virtual Knowledge studio, waarin nieuwe vormen van onderzoek worden geprobeerd in constellaties met sociologen, fysici, politicologen, bijbelwetenschappers.

vrijdag 4 juli 2008

Derk Sauer

Zijn leven is een metafoor voor de ontwikkelingen die Rusland sinds de val van de muur doormaakt: Derk Sauer. Vanaf zijn veertiende probeerde hij als overtuigd marxist de revolutie te verspreiden onder de Nederlandse arbeiders.

Veertig jaar later is hij multimiljonair en directeur van het meest succesvolle buitenlandse uitgeversimperium in Rusland. De laatste achttien jaar van zijn leven bracht hij vooral in Moskou door. Hij was er ooggetuige van de omwenteling die Rusland maakte van ‘collectivisme naar doorgeslagen materialisme’.

Zijn meest recente initiatieven in Nederland zijn uitgeverij Nieuw Amsterdam (o.a. The Long Tail in het Nederlands) en televisiezender Het Gesprek.

Derk inspireert mij omdat hij zo onconventioneel is en lef heeft. Derk is niet alleen een creatief denker, maar ook een succesvol doener.

Links:

> Profiel: Derk Sauer 'Van revolutionair tot multimiljonair'

> Beluister het marathoninterview met Sauer uit 2002

> Kijk hoe Sauer de boel op z'n kop zet in 'De wereld draait door' (2007)

About the author

Manager Marketing Intelligence Sales, Sanoma Media Netherlands david.deboer@sanomamedia.nl www.twitter.com/daviddeboer